• darkblurbg

TRE

TRE (Tension/Trauma Releasing Exercises) staat voor zeven eenvoudige fysieke oefeningen waarmee ons oorspronkelijke (maar ingeslapen) mechanisme van schudden of trillen om (chronische) spanning of stress in ons lichaam te verwerken, weer wakker wordt gemaakt.

Stress is een primair overlevingsmechanisme. Je lichaam wordt in opperste staat van paraatheid gebracht: het hart pompt het bloed sneller rond, spieren worden aangespannen, de darmen worden stilgelegd, adrenaline wordt aangemaakt en je bent uiterst alert. Dit mechanisme is best handig als je de trein moet halen of een examen moet afleggen. Maar stress wordt vaak ook veroorzaakt door minder triviale uitdagingen, zoals ons werk of onze relaties. De vraag is: wat doe je met die spanning in je lijf als het gevaar geweken is? Als je die spanning vast blijft houden zal dit vroeg of laat tot chronische lichamelijke en geestelijke klachten leiden.

In het dierenrijk is het afschudden van spanning altijd heel normaal gebleven. Bij mensen ligt dit anders. Wij zijn dit schudden of trillen veelal verleerd of hebben dit onderdrukt, omdat het in de huidige tijd gezien wordt als ongepast.

 

Voor wie?

Misschien voel je veel spanning in je lijf. Tijdens de TRE-sessie leer je onder begeleiding een aantal eenvoudige en volkomen veilige oefeningen, die het natuurlijke mechanisme van schudden en trillen oproepen. Deze zogenaamde neuro genetische trillingen resulteren in een diepe ontspanning en kalmering van je spieren en zenuwstelsel, waardoor je weer in je natuurlijke, gebalanceerde staat van zijn komt.

Bij TRE hoef je niet te praten, dat doet je lichaam. Onderschat de intelligentie van je lichaam dan ook niet en laat het gebeuren.

 

Contra indicaties

Minder dan drie maanden zwangerschap, epilepsie, psychose en hersenletsel.

 

Recensies

Jacqueline: 'wat voel ik me ontspannen na TRE! Mijn schouderklachten werden minder en mijn stem rustiger.'

Sabine: 'ik vond het een wonderbaarlijke ervaring dat d.m.v. een paar „simpele” oefeningen je lichaam zo reageert. Ik kon het in eerste instantie niet geloven dat het vanzelf ging. Er kwam een soort rust over me heen die ik eigenlijk nog nooit gevoeld had.'

Hans: 'verrassend hoe je lichaam zijn eigen weg zoekt als je erop durft te vertrouwen en de controle loslaat. Dit kan niet anders dan helend zijn....'

Charlotte: 'van Isabel heb ik twee sessies TRE gevolgd. Het sprak mij aan omdat ik al erg lange tijd aan het herstellen ben van een burn out en spanning nog steeds blijf vasthouden. Het was ontzettend bijzonder. Zowieso voel je je bij Isabel op je gemak. De oefeningen zijn niet moeilijk en Isabel begeleidt je goed. En achteraf was ik zo ontspannen. Mijn hersenen zijn echt even op uit gegaan. En wat heb ik de dagen erna diep geslapen. Zo helend. Ik probeer het zelf thuis ook te blijven doen. De instructies heb ik, nu soms de discipline nog ;) Wat ik ook bijzonder vond is dat Isabel verder kijkt dan de oefeningen. Ze zag dat ik mijn kaken altijd strak op elkaar heb en geen rust heb. Alles veel te gehaast doe. Dat was echt de spijker op de kop en iets wat zoveel gaat schelen als ik daar verandering in kan brengen. Maar mijn kaken heb ik nu al los en blijf ik alert op. Dat maakt al zoveel uit voor mijn ontspanning! Heel erg waardevol. Dank je wel Isabel. Ik kijk uit naar de volgende sessie!'